Ivan Patzaichin este un nume de legendă al canotajului românesc şi mondial, câştigător de patru ori al medaliei de aur la Jocurile Olimpice de Vară, în anii 1968, 1972, 1980 şi 1984 şi a fost de nouă ori campion mondial, în perioada 1970 – 1983. Născut în mirifica Deltă a Dunării, în satul Mila 23, Ivan Patzaichin tocmai a împlinit 65 de ani. El a rămas în istoria sportului mondial nu numai ca laureat olimpic, dar şi ca un model de dârzenie, voinţă şi putere de luptă. Astfel, în anul 1972, la Munchen, în seriile de calificare la cursa de C1 1000 m, pagaia cu care vâslea Ivan Patzaichin s-a rupt imediat după start. Regulamentul de concurs permitea oprirea cursei în primii 25 de metri, dar arbitrii nu au observat când el a ridicat pagaia și a aratat că aceasta se rupsese, astfel că ambarcaţiunea sa a depașit linia celor 25 de metri și s-a văzut nevoit să continue cursa, cu restul de pagaie. După două minute de la sosirea penultimului sportiv, Ivan Patzaichin a ajuns la linia de sosire, dar a fost declarat descalificat prin abandon, contrar regulamentului care nu prevedea un barem de timp în care să se desfășoare proba. După contestații din partea oficialilor români, lui Ivan Patzaichin i s-a acordat dreptul de a participa la recalificări. Urmatoarele curse – recalificări, semifinale și finala – au fost câștigate de Ivan Patzaichin într-o manieră categorică, în finală având patru secunde avans faţă de al doilea clasat. L-am rugat pe Ivan Patzaichin să ne vorbească despre activitatea desfăşurată acum, în cadrul asociaţiei care-i poartă numele.

* Care este menirea Asociaţiei „Ivan Patzaichin – Mila 23”?

Asociaţia “Ivan Patzaichin – Mila 23” are scopul de a realiza și promova proiecte legate de Delta Dunării, privind dezvoltarea durabilă în plan local și regional. M-am simţit dator să revin pe plaiurile natale şi să redau acestor ţinuturi şi oamenilor de aici o fărâmă din ceea ce am primit din partea lor – şansa de a deveni campion! Tot ceea ce am realizat în viaţă li se datorează şi oamenilor Deltei, pentru că aici am învăţat să am respect faţă de oameni, faţă de muncă, faţă de natură, faţă de tot ceea ce ne înconjoară. Am creat această asociaţie tocmai pentru a veni în sprijinul localnicilor, iar proiectele mele sunt concepute în spiritul unităţii om-natură!

* Ce înseamnă Delta Dunării pentru dvs. şi cum promovaţi acest adevărat “colţ de Rai”?

Delta Dunării este cel mai frumos loc din Europa şi numai! Iar proiectele mele vizează ca Delta să devină regina eco-turismului european. Delta Dunării nu poate fi o destinaţie turistică de o zi sau două. La ora actuală, media sejurului în Deltă este de circa 1,8 zile / turist, ceea ce este un timp foarte scurt. Trebuie să schimbăm acest lucru. Vizitarea Deltei înseamnă să ai timp să-i vezi frumuseţile, să cunoşti tradiţiile locului, să vezi paradisul păsărilor, să faci un traseu gastronomic local, să mergi cu barca. Asta promovăm noi. Eu spun că dacă nu te plimbi cu barca prin Deltă, cu lotca, degeaba ai venit aici. Este ca şi cum nu ai fost în Delta Dunării. E ca şi cum mergi la Veneţia şi nu te plimbi cu gondola. Înseamnă că nu ai fost acolo, dacă spui că nu te-ai plimbat cu gondola! Aşa şi la noi. Lotca rămâne un simbol al Deltei şi vrem să reinviem această tradiţie şi s-o transmitem şi copiilor de astăzi. Pe de altă parte, în primăvară o să lansăm un “triunghi al eco-turismului: Crişan – Mila 23 – Caraorman”. În Crişan este centrul de închiriat bărci, de unde se poate vizita toată Delta; la Mila 23 vor fi cinci case – deja le-am ales – unde se va face un “traseu culinar”, iar la Caraorman va fi “paradisul păsărilor” şi suntem sprijiniţi de Societatea Ornitologică Română (SOR), iar turiştii vor avea posibilitatea să urmărească păsările, să le fotografieze, să vadă cum cuibăresc.

* Delta Dunării nu ar putea redeveni punctul de pornire pentru alţi campioni ai canotajului românesc?

Sigur că da! De altfel, de trei ani am început formarea unor centre de iniţiere în acest sport, pentru copii.

* Cu ce rezultate?

Din ce în ce mai bune! În urmă cu trei ani, la Mila 23 am organizat pentru prima dată un astfel de concurs şi am constatat că mai mulţi copii erau pe marginea apei, decât în ambarcaţiuni, iar cei de pe margine făceau glume pe seama celor câţiva concurenţi care dădeau la vâsle, pentru că multe familii au acum bărci cu motor şi au uitat de vâslit. Apoi, când au văzut că lucrăm serios, că se dau premii, s-au înscris la concurs din ce în ce mai mulţi. Deja, anul trecut, copiii au fost atât de mulţi încât au cerut împărţirea pe categorii de vârstă. Deci, se poate! Copiii Deltei reînvie tradiţia vâslitului. De altfel, dorim ca foştii noştri campioni să vină şi să-i înveţe pe copii această veche tradiţie. Tot anul trecut am avut ideea unui “Muzeu al lotcii” la Mila 23 şi am propus să-i evidenţiem şi pe foştii campioni din comuna Crişan, de care aparţine Mila 23. Şi – spre satisfacţia şi bucuria noastră – am descoperit că numai acolo sunt 23 de campioni mondiali şi olimpici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *